Bucătăria hoinară/Wonders of Cooking
Mi-ar plăcea să primesc, măcar o dată, un așa meniu, care, pe lângă o fotografie foarte dichisită a ceea ce aș putea presupune că voi primi în farfurie, să aibă și o ”porție” de povestire, ca un ingredient secret, fără de care nu se poate.
Al zecelea album al Lui Răzvan Voiculescu este o premieră: e primul lucrat în echipă. Pe care o puteți cunoaște (era să zic pe viu...) dacă deschideți dvd-ul însoțitor al cărții. Unde Mircea Dinescu, gazdă imperială La Cetate, vă face poftă de mâncare și de amintiri culinare.
Echipa s-a plimbat vreo 2 ani prin țară și a gătit (”bucătărit” cum tot zice, în exces, autorul) prin curțile oamenilor, încercând și, de cele mai multe ori, reușind un soi de gastronomie fusion itinerantă. Dobrogea, Făgăraș, Delta, Țara Lăpușului sunt ”felurile ” preferate pe un traseu neorganizat și ”adulmecat”, cred, instinctual. Asta are mai puțină importanță. Chiar dacă fotografiile și imaginile cu mâncare sunt mult prea viu colorate și dau, astfel, o ușoară sațietate indigestă, ansamblul este savuros.
Eu m-am oprit la ”Ultimul potcovar” (pg. 72), am admirat ”Sonata boreală” în alb-negru (pg. 94), am trecut prin ”Tentacule de mister” (pg. 127) și vreau să ajung până la Greci, unde cineva din redacție mi-a confirmat ”Balada bucătarului grăbit”. Până atunci, mai hoinăresc prin bucătării.
Bucătăria hoinară/Wonders of Cooking, Editura Q-traz, 300 pagini, 170 lei