"Băiuțeii" - Filip Florian & Matei Florian, editura Polirom
Apărut prima dată în 2006, ajuns deja la a patra ediție în limba română, romanul semnat de frații Florian este rodul unui experiment literar.
El nu a fost scris cot la cot, de doi autori dispuși să se dizolve într-o voce literară comună, ci construit ca un dialog. Amintește, cumva, de un subterfugiu literar des uzitat în Evul Mediu: cel al călătorilor care se strâng în sala de mese a unui han și își spun, pe rând, poveștile. Cu o deosebire: poveștile băiuțeilor cuprind, în general, aceleași fapte și aceleași personaje.
Istorisindu-și copilăria petrecută în blocul D13 de pe Aleea Băiuț, cartierul Drumul Taberei, cei doi frați descoperă, totuși, cât de infidelă e memoria și cât de orbitoare e dragostea. Fiecare îi atribuie celuilalt calități extraordinare. Fiecare își găsește sieși vini impardonabile. Filip a jucat fotbal la Steaua, deși ținea cu Dinamo; Matei a înjunghiat păpuși cu o pilă de unghii. Se iartă reciproc. Corectează ce e de corectat, trec mai departe.
În acest joc de povestire-și-rectificare, întâmplările sunt, inevitabil, ușor descentrate. Acolo unde unul dintre ei este erou principal, celălalt se dovedește un martor mai mult sau mai puțin atent. Au vârste și interese diferite. Matei e la grădiniță și apără nisiparnița de invazia unui băiat de clasa a patra; cu unsprezece ani mai mare, Filip sărută fete și ascultă Europa Liberă. Asistă amândoi la căsnicia nefericită a părinților, la sfârșitul ei și mai nefericit, îl sabotează (fiecare în felul său) pe străinul care vrea să le înlocuiască tatăl. Însă dincolo de cercul mic al familiei, fiecare locuiește într-un univers propriu, populat de figuri diferite, fie ele reale sau magice – de la prieteni de joacă și colegi la Știm și Ștam, omuleții din borcanul de muștar pe care îi imaginează Matei.
Tradus deja în patru limbi, romanul are savoarea universală a amintirilor din copilărie. Și asta mai ales pentru că, deși se petrece în România comunistă, are prea puține de împărțit cu regimul. Există o vastă cultură alternativă care umple de culoare toate spațiile cenușii și care include: revistele Rahan și Pif, bomboanele cubaneze și înghețata Polar și pufarinele, discurile cu Neghiniță și Harap Alb, teatrul radiofonic pentru copii, fotbalul, filmele de la Cinema Favorit, poezioare absurde, soldăței de plastic, Albă-ca-Zăpada și Zboară cocorii, Joe Limonadă și pasta de dinți Cristal, sumedenie de jocuri între timp dispărute... Așa e că vi s-a făcut puțin dor? // ema stere
Băiuțeii de Filip Florian & Matei Florian
Editura Polirom, 240 pag., 15 lei