[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 14/09/2012
Jurnal de călătorie: Cristian Cercel

Jurnal de călătorie: Cristian Cercel

Cristian Cercel este cercetător, publicist și traducător

„Din sezonul de primăvară-vară al expozițiilor bucureștene mi-a rămas în minte Piggy Bank, a lui Daniel Knorr și Coate-Goale, poate pentru că în general îmi place ce face Knorr, poate pentru că e mișto să fii într-un spațiu expozițional în care să trebuiască să ocolești dolari-porci de hârtie (da’ dacă am fi călcat, cu nerușinare, pe ei?) și cu siguranță pentru că m-a făcut să mă gândesc la ce s-ar întâmpla dacă chiar aș veni cu un porc (real) și l-aș schimba pe un porc (de hârtie) dintre cei realizați de artist, la temporarul birou de „schimb valutar” din cadrul expoziției. Arta conceptuală a lui Knorr (secondat, de data asta, de Coate-Goale, un artist despre care habar nu aveam, ceea ce cu siguranță spune mai multe despre mine decât despre el) transmite ceva din prima, până să ajungi să o iei la puricat, să citești textele care o însoțesc, să îi cauți interpretări și așa mai departe. Așa și cu Piggy Bank: porcii-dolari (sau dolarii-porci?) te izbesc instantaneu. Desigur, valențele mesajului pe care îl transmit fără zăbavă diferă în funcție de privitor, însă e important că din primul moment al întâlnirii cu ce face Knorr ești practic obligat să îți conturezi o atitudine.

Mie, grohăitorii muți mi-au vorbit de capitalismul ce pute a fecale de porc (la figurat, dar și la propriu, vezi de pildă „binefacerile” aduse de concernul Smithfield în România și aiurea, concern care se ocupă de... creșterea suinelor) ori de criza economică adusă de fetișizarea banului transformat deja într-o abstracțiune pe baza căreia societatea contemporană se cufundă într-un marasm al acumulării amorale pe de-o parte și al sărăcirii fruste pe de altă parte. Stafilococii prelevați de pe bancnotele reale și „expuși” de Coate-Goale confirmă dihotomizarea de care aminteam mai sus: banii, atât la nivel fizic, cât și la nivel moral, sunt un mediu patogen. În neoliberalism, capitalul financiar acumulat nu mai există fizic, însă: vorbim doar de conturi, carduri, tranzacții online etc. Banii fizici rămân practic doar în acea parte a societății a cărei muncă a ajuns să nu aibă valoare decât în funcție de speculațiile bursiere. Acolo se transmit, concret, infecțiile, acolo colcăie microbii care se găsesc pe bancnote, prezentați de Coate-Goale.

Porci și microbi: Knorr și Coate-Goale au interogat moralitatea și salubritatea capitalismului neoliberal și cu interogațiile astea merită să rămâi pe termen lung.” 

Cristian Cercel