[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Igor Mocanu publicat la: 2/02/2012

Expoziţie: Starea de excepție [I]. Fort 13 Jilava

Expoziţie: Starea de excepție [I]. Fort 13 Jilava

Istoria Fortului 13 de la Jilava este destul de cunoscută, ceea ce interesează aici este următorul aspect:

De la construcția acestuia între anii 1870-1890, în rând cu celelalte 17 forturi, și până la Mineriadele din anii 1990, Fortul 13 a fost, fără excepție, „gazda” tuturor condamnaților regimurilor politice care s-au perindat în spațiul românesc. De la țăranii arestați în timpul răscoalei din 1907 și până la intelectualii cu barbă din timpul revoltelor de după 1989, neomițând, bineînțeles, legionarii interbelici, după aceea, deținuții politici ai regimului stalinist al lui Dej și ai celui național-socialist al lui Ceaușescu, încăperile Fortului 13 au ajuns astăzi, la ora bilanțului și a cercetării, un spațiu cu o cultură a memoriei dusă la limită.

Cu toate acestea, funcția contemporană a acestui spațiu riscă să fie deturnată de pe axa cunoașterii științifice, pe aceea a propagandei ideologice, prin utilizarea sitului în discursurile mainstream, cum este acela al anticomunismului postcomunist promovat de IICMER & Co. Ei bine, într-un astfel de spațiu a ales artistul vizual Alexandru Potecă să-și planteze intervenția instalațională de tip site-specific.


Dacă am spune că este un solo-show, am fi nedrepți. Mai întâi, cu artistul însuși, care nu face niciun fel de show, ci chestionează funcția ideologică și contemporană a unui spațiu unic în întreg Centrul și Estul Europei, propunând prin lucrările sale un demers de reactivare a culturii memoriei. Apoi, am fi nedrepți cu ceilalți colaboratori ai artistului (coordonatoarea și curatoarea Adina Arvanitopol, cât și deținuții și conducerea actualului Penitenciar Jilava), care transformă discursul artistului Alexandru Potecă într-o platformă de manifestare a ceea ce se numește artă comunitară sau artă activă, în varianta ei socială, unii deținuți contribuind la amplasarea instalației artistice.

fort4.jpg

Dar expoziția Starea de excepție [I] – o sintagmă împrumutată din limbajul juridic, descriind acele contexte istorice în care politicul scapă de sub orice control democratic – mai țintește într-o direcție, urgentă, am putea spune. Aceea de a gândi critic și pe cont propriu un icon istorico-politic complet, cum este Fortul 13. Plasată undeva la jumătatea drumului dintre etică și estetică, practica memoriei nu se învață pe calapod pedagogic, ea se deprinde în mod individual în context, iar aceasta este miza grea a instalației lui Alexandru Potecă.

 

Până pe 01.03: Starea de excepție [I]. Fort 13 Jilava, Intervenţie artistică de tip instalaţie site-specific, artist: Alexandru Potecă, coordonatoare proiect / curatoare: Adina Arvanitopol, Fort 13, Penitenciarul București Jilava, Sabarului 1, Comuna Jilava, Județul Ilfov.