De la street art la muzeu. De vorbă cu Ciubi aka Pisica Pătrată
Fie că este Pisica Pătrată și semnează primul album de street art autohton sau e Alexandru Ciubotariu și creează impresionantul Muzeu al Benzii Desenate, inaugurat în luna iunie la Muzeul Național de Artă Contemporană, Ciubi este artistul momentului.
Ai trecut de la street art, un spațiu semilegal, la un cadru instituțional.
Muzeul BD trebuia făcut. Nu am urmărit să fiu istoric sau cercetător, e o pasiune uriașă pusă la lucru. Cu Pisica Pătrată, în schimb, am înlocuit suportul. Am început în 2005 cu stickere, apoi am conștientizat ce fac, m-am apucat să deformez diferite structuri din spațiul public. Erau preocupări necesare.
Erai printre primii...
Găseai spații goale pe-atunci. Acum sunt sufocate de Guerrilla Advertising. Dacă încerci să lipești ceva, în 20 de minute dispare. Înainte rezistau, aveau vizibilitate, deși mereu luptam cu publicitatea.
Cele mai recente lucrări ale Pisicii Pătrate se află pe Doamnei 3 și la Incubator 107. Dar în ultima vreme ești rar Pisica Pătrată.
Visul meu este să lucrez supradimensionat, într-un cadru legal.
Definește-te.
Îmi place mult să pictez. Dar ilustrația, grafica mică mă definesc cel mai bine.
Grafica mică, dar visul desenelor mari în oraș?
Foarte mari. Gigantice.
Iubești Bucureștiul?
Cu cât plec mai mult, cu atât mă simt mai bine aici. E o relație sinceră. Cel mai bine îmi e în București, deși mi-e dor de marea mea.
Ești nevoit să faci compromisuri?
La ilustrație și BD, finalitatea e importantă. BD de sertar există rar. Așa am crescut, îmi place să public, să fie totul în mii de exemplare. Lucrez cu edituri, fac ilustrație de presă, nu fac niciun compromis.
Pe 26 octombrie deschizi la Centrul Belgian al Benzii Desenate din Bruxelles „77 de ani de bandă desenată românească”. Ce urmează apoi?
Un proiect foarte important. O expoziție retrospectivă a artistei Livia Rusz la Salonul European de Bandă Desenată, în noiembrie, la București. E o mare artistă, un om minunat și m-a influențat mult în ceea ce fac.
Cum poate deveni Muzeul BD o structură permanentă?
Am plecat cu gândul că se va încheia pe 16 octombrie. Dar am fost copleșit de reacțiile și entuziasmul cu care a fost primit. Chiar dacă nu va mai exista ca spațiu fizic, vom continua să facem evenimente sub acest brand, care a fost în fine recunoscut ca muzeul celei de-a noua arte.