[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 5/11/2012
Bucureşti Expoziţia Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 – 1930) va fi deschisă până în februarie 2013.

Conferinţă Igor Mocanu în expoziţia “Mitul naţional”

Conferinţă Igor Mocanu în expoziţia “Mitul naţional”

Miercuri, 7 noiembrie, de la ora 18:00, Igor Mocanu va susţine conferinţa “Mitul naţional în România marginală. Adeziuni, împrumuturi şi delimitări în arta din Basarabia (1887-1930)”.

Conferinţa va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României, iar intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări la comunicare@art.museum.ro. Evenimentul are loc în cadrul expoziţiei „Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830-1930)”.

În 1887 se întorc la Chişinău primii absolvenţi ai Academiei de Arte din Sankt-Petersburg. În 1894, Vladimir Okuşko fondează Şcoala Orăşenească de Desen din Chişinău. În 1903 apare, tot la Chişinău, Societatea Amatorilor de Artă. În 1909, Pavel Piskariov înfiinţează o şcoală particulară de meşteşuguri. În 1918 este fondată Şcoala de Arte Frumoase, iar în 1921 Societatea de Arte Frumoase.


Amintind reperele instituţionale care au conturat mişcarea artelor vizuale în spaţiul românesc periferic din 1887 până în 1930, Igor Mocanu urmăreşte evoluţia extrem de sinuoasă a artiştilor născuţi şi formaţi în Basarabia, marcaţi de ideologii diverse şi contradicţii identitare.

Expoziţia Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 – 1930), explorează modalităţile prin care cei mai importanţi artişti români moderni au contribuit la definirea identităţii naţionale, într-o perioadă încărcată de evenimente istorice hotărâtoare pentru formarea statului român.

Sunt expuse aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, create în perioada 1830 – 1930 de artişti precum Barbu Iscovescu, Constantin Daniel Rosenthal, Carol Popp de Szathmári, Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Oscar Han, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea.


Igor Mocanu este publicist, traducător, curator. Este editorul secţiunii Artă a revistei BeWhere! şi publică articole de opinie şi critică în mai multe publicaţii. În prezent este doctorand la Universitatea de Arte din Bucureşti, cu o teză despre avangarda politică din România, coordonată de Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu.