Alexandru Andrieș. Desen și arhitectură. Carte + DVD
Într-unul din numerele trecute ale revistei BeWhere! țopăiam în sus de bucurie cu ocazia apariției salutare a DVD-ului Romanian Art Scene 2009-2011, produs de A&A Records și publicat de Editura Vellant.
Tot atunci îmi manifestam speranța să nu fie totodată și o apariție singulară, ci să-i urmeze alte și alte exemple de artă vizuală video, audio, în genere, cam tot ce se înțelege prin conceptul de time based media sau moving image. E adevărat, astfel de CD-uri sau DVD-uri a tot scos revista Idea. artă + societate din Cluj, însă puține dintre ele conțin artă contemporană autohtonă.
Am descoperit de curând într-o librărie un alt DVD produs, publicat și distribuit în 2009 de A&A Records în colaborare cu Editura Vellant. Este vorba de DVD-ul Desen și arhitectură. Căminul artei 1987, semnat de nimeni altul decât arhitectul și artistul vizual, și nu numai tot timpul cantautorul, Alexandru Andrieș. Valoarea documentară a filmului este incontestabilă, căci, așa cum citim pe coperta a II-a DVD-ului, este o „înregistrare VHS de la vernisajul expoziției de arhitectură Căminul Artei 1987 din arhiva personală Alexandru Andrieș, Viorel Simion, prelucrată digital în 2009 la Fundația Arte Vizuale”. Înregistrarea are vreo 2h30, în care pot fi recunoscute diverse personaje de epocă, unele încă active pe scena de artă, vorbind vorbe sforăitoare, discursuri interminabile despre frumos, dar și imagini, cadre lungi alb-negru, în detaliu, documentând fiecare lucrare în parte. Partea de inedit al gestului Editurii Vellant de a da publicului o asemenea lucrare, este că a însoțit-o, totodată, de apariția cvasiconcomitentă a încă unui album de imagini semnate de artistul vizual Alexandru Andrieș.
Albumul poartă titlul în rimă cu DVD-ul, Desen și arhitectură, dar fără Căminul Artei, căci conține un soi de sinteză vizuală a proiectelor de suflet ale autorului, însoțite de niște adnotări uneori personale, alteori anecdotice sau câteodată documentare. Iată ce spune autorul despre designul coperții volumului Brașovul și independența de stat a României, publicat de Editura Cumidava X în 1977: „din aceeași perioadă [1974-1980] sunt și aceste schițe de coperte de carte: geometrizarea desenului este evidentă în inorogul care făcea parte dintr-o serie de desene inspirate de perioada cubistă, dar și în coperta în care Regele Carol apare ca simbol al războiului pentru independență al României. Sigur, pentru cenzura de atunci era vorba de un simplu soldat. Cel puțin așa au susținut până-n pânzele albe cei de la revista Cumidava din Brașov”. Interesant este că albumul conține imagini cu desene din toate etapele și perioadele parcurse de creator, cum sunt afișele pentru Șantierul Tineretului de la Galați, inspirat din tehnica lui Andy Warhol, sau decorarea sălii de ping-pong și șah de la Cumpăna, județul Constanța, descinsă parcă direct din Rodcenko & Vhutemas. Locul desenului arhitectural este rezervat în finalul cărții, unde sunt reproduse propunerile autorului pentru complexul cultural de tineret pentru zona studențească din Regie, București, sau studiul de amenajare pentru strada Lipscani.
Tandemului Desen și arhitectură, DVD + carte, i-a urmat tot în 2009 un altul, de data aceasta audio CD + album fotografic, sub un titlu comun, Petală, tot de Alexandru Andrieș, însă despre care vom vorbi, poate, într-o altă „emisiune”.
Alexandru Andrieș, Desen și arhitectură, carte + DVD, Editura Vellant, Colecția „Artă”, București, 2009.