Muzeul Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României a apărut în anul 1970, fiind primul muzeu de arheologie din ţară, iar aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în special cele din metal preţios, fiind singurul loc public potrivit pentru aşa ceva.
Cutremurul din 1977 a adus pagube apreciabile clădirii care adăposteşte Muzeul Naţional de Istorie a României, dar şi unei mici părţi a patrimoniului, aşa încât expoziţia a trebuit schimbată aproape complet. Această a doua expoziţie permanentă a MNIR era, încă şi mai mult decât prima, expresia voinţei politice a Partidului Comunist, ca urmare a unei mult mai insistente intruziuni ideologice în creaţia muzeografică. Mai mult, o întreagă secţie a expoziţiei - cu mai multe sãli largi - a fost dedicatã "Tovarăşului".
Muzeul susţine, cel mai adesea în colaborare cu autorităţile locale, cercetări arheologice în cel puţin 10 situri, an de an, şi a devenit principalul actor al arheologiei preventive, gestionând proiecte de mare anvergură - pentru exactitate, de cea mai mare anvergură, în istoria arheologiei româneşti - precum Alburnus Maior (Roşia Montană) şi Programul Autostrada.
Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca. 60 de săli exponate deosebit de valoroase. Parcurgându-le, putem face cunoştinţă cu mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani î.Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească.